ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi insan hayatı için kritik önem taşıyan gazın günlük oranının milyonda 400 partikülü aştığını açıkladı. Bu rakam bilim adamlarınca dünyada özellikle küresel ısınma dahil mevsim anormalliklerine yol açabilecek kritik nokta olarak görülüyor.
Geçtiğimiz yılda Kuzey Kutup bölgesinde karbondioksit oranının 400'ü seviyesine çıktığı görülmüştü. Ancak ilk defa NOAA'ya bağlı Hawaii Mauna Loa'daki gözlem evi gün boyu ortalamanın bu rakamın üzerine çıktığını saptadı.
19. yüzyılda atmosferdeki karbondioksit oranı 280 partikül civarındaydı. 1950'lerde 300 seviyelerine çıkan oran o tarihten bu yana ciddi bir hızla artıyor. Bilim adamları 800 bin yıldır böyle bir seviyeye çıkmadığını vurguluyor.
NOAA'nın kıdemli bilim adamlarından Pieter Tans yaptığı açıklamada bu rakamın kendileri için sürpriz olmadığını söyledi. Tans, ellerindeki bulguların artan kömür, petrol ve doğal gaz kullanımın hızla yükselişe sebep olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Uzmanlar önlem alınması gerektiği konusunda uyarıda bulunurken, artış hızının böyle devam etmesi durumunda 21. yüzyıl ortalarında karbondioksit oranının milyonda 450 partikül seviyesine çıkmasının kuvvetle muhtemel olduğunu belirtiyor.